Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Krievu arheologi 4300 gadus vecās priestera kapenes, netālu no Gīzas Lielās piramīdas, atklāj agrāk nezināmu sienu gleznojumu

Krievu arheologi atklājuši iepriekš nezināmu sienu gleznojumu 4300 gadus vecajās priestera Perseneba kapenes, kas atrodas uz austrumiem no Lielās piramīdas. Jaunatklātais gleznojums attēlo spilgtas dzīves ainas Vecās valsts pastāvēšanas laikā: laivu braucienus pa Nīlas upi dienvidu virzienā, putnu medības slīksnājā un pašu kapeņu īpašnieku priesteri Persenebu kopā ar viņa sievu un suni.

Gīzas nekropole

Lai gan Gīza ir slavena galvenokārt dēļ piramīdām, tur atrodas arī nekropole, kura plešas uz rietumiem un austrumiem no Gīzas Lielās piramīdas. Tā satur Vecās valsts laikā (2649.- 2150.g.pmē.) celtas dažādu rangu elites pārstāvju kapenes.

Priestera Perseneba kapenes

Saskaņā ar kapeņu uzrakstiem, kapenes piederēja priesterim un pārvaldniekam Persenebam, kurš dzīvojis apmēram pirms 4300 gadiem, Ēģiptes faraonu V dinastijas valdīšanas laikā.

Priestera kapenes, kas atrodas 300 metrus uz austrumiem no Gīzas Lielās piramīdas, sastāv no trim telpām - ziedojumu istabas, centrālas kameras un kapa kameras. Tās grezno 11 statujas, kas attēlo Persenebu un viņa ģimenes locekļus.

Pārsteidzošais atklājums kapeņu centrālajā zālē

Priestera Perseneba kapenes arheologiem zināmas no XIX gadsimta, kad tās pirmo reizi savās atskaitēs pieminēja vācu zinātnieks Karls Ričards Lepsiuss un vēlāk franču eģiptologs Ogists Mariets. Abi eģiptologi kapenes datēja ar V dinastijas (2450.-2350.g.pmē.) vidējo vai noslēguma periodu.

No 1996.gada priestera kapenēs pētījumus veic Krievijas Zinātņu akadēmijas zinātnieku komanda. 2012.gadā krievu arheologi uz centrālās kameras austrumu sienas atklāja gleznojuma paliekas. Kapenēs, kuras zināmas kopš XIX gadsimta, ir grūti iedomāties atklāt kaut ko jaunu, raksta Krievijas Humanitāro zinātņu universitātes profesors Maksims Ļebedevs. Tāpēc bija liels pārsteigums tajās atklāt iepriekš nezināmu gleznojumu, viņš turpina.  

Gleznojums bija uzgleznots uz plāna balta apmetuma slāņa, kas XIX gadsimtā, sakarā ar Kairas attīstību un industrializāciju, pārklājas ar sodrējiem un netīrumiem. Laikā, kad eģiptoloģijas tēvi rakstīja ziņojumu par Perseneba kapenēm, tikai 30 procenti no sākotnējā apmetuma bija saglabājušies. Arī tas, ka dažādos senās Ēģiptes vēstures periodos, ieskaitot Vidējās valsts laiku, kapenes apdzīvoja cilvēki, gleznojumam nenāca par labu.

Taču sienu gleznojums nav izzudis pilnībā. Pēc tā fragmentiem, kas, neskatoties uz visiem nelabvēlīgajiem faktoriem, veiksmīgi pārcietuši 4300 gadus, krievu zinātnieki bija spējīgi restaurēt visu gleznojuma kompozīciju.

Seno ēģiptiešu dzīves ainas

Krievu arheologu Perseneba kapenēs atrastais un restaurētais sienas gleznojums sniedz ieskatu seno seno ēģiptiešu ikdienas dzīves norisēs. Apgleznotās sienas augšdaļā attēlotas laivas ar piepūstām burām braucam pa Nīlas upi dienvidu virzienā. Šīs ainas, iespējams, attēlo Perseneba atgriešanos no ziemeļiem pēc svētceļojuma vai savu īpašumu inspekcijas brauciena.

Zemāk sienas gleznojumā saglabājušies divi attēlojumi ar lauksaimniecības darbu ainām: aršanu, sēšanu, strādniekiem, kuri ved aitas pāri apsētajām laukam, lai iemītu iesētas sēklas dziļāk augsnē, vai dzen ar labības kūļiem apkrautus ēzeļus uz kulšanas vietu.

Uz centrālās zāles austrumu sienas saglabājies arī pašu kapeņu īpašnieka priestera vai pārvaldnieka Perseneba attēlojums, kurā viņš redzams kopā ar savu sievu un suni. Citā ainā attēlotas putnu medības purvā vai slīksnājā.

Sienu gleznojuma ainu simboliskā nozīme

Visām jaunatklātajā sienas gleznojumā attēlotajām ainām un situācijām varētu būt arī dziļāka simboliska nozīme, raksta Ļebedevs. Piemēram, aina, kurā vīrs ar laivu slīksnājā medī vai ķer putnus, iespējams, simboliski izteic ideju par atdzimšanu vai haosa spēku pakļaušanu un savaldīšanu, tālāk paskaidro krievu arheologs. Toties detalizētās lauksaimniecības darbu ainas, īpaši, kas saistītas ar labības audzēšanu, attēlo izšķirošākās norises seno ēģiptiešu sabiedrības dzīvē, viņš piebilst.

Laivu attēlojumi, pēc Ļebedeva domām, saistīti ar kapenēs apbedītās personas augsto stāvokli.

Jauni atklājumi vēl tikai priekšā

Gīzas nekropoles rajonā, kurā krievu arheologi izdara pētījumus, ir daudz kapeņu, kurās, iespējams, varētu būt neatklāti, nevienam līdz šim nezināmi sienu gleznojumi vai reljefi. Arheologi dažās kapenēs jau ir atraduši netiešas liecības par sienu gleznojumiem, piemēram, līdzenas sienas, apmetumu un gleznojumu paliekas uz tām, stāsta Ļebedevs.

Tā kā daudzas Gīzas plato austrumdaļas klintīs izcirstās kapenes XX gadsimta pirmajā pusē tika steigā atraktas vai tikai reģistrētas, neveicot nekādus izrakumus, dažreiz nepilnīgi dokumentētas un vēl arvien klātas ar biezu apmetuma slāni, kuru atstājuši cilvēki, kas dažos Ēģiptes vēstures periodos dzīvojuši kapenēs, jādomā, ka nākotnē šajā nekropoles daļā tiks atklāti vēl daudzi pārsteidzoši sienu gleznojumi, prognozē Ļebedevs.

Augšējais attēls: Gīzas piramīdu komplekss no putna lidojuma. Blogspot.com.

Avoti:
huffingtonpost.com
uk.news.yahoo.com
livescience.com

Pirmo reizi publicēts 27.06.2014.