Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Vjetnamā pamanīts pirms 85 gadiem šķietami izmiris briedis

Ik pa brīdim plašsaziņas līdzekļos parādās ziņas par it kā izmirušu dzīvnieku uziešanu. 2013.gadā šādi tika atklātas vismaz 8 sugas. Šogad viens no pirmajiem jaunatklātajiem, līdz tam par izmirušu uzskatītajiem dzīvniekiem ir Dienvidaustrumāzijas rejošais Rūzvelta briedis (Muntiacus rooseveltorum), ko zoologiem izdevās "noķert" Vjetnamas dabas rezervātā ierīkotās fotolamatās.

Rūzvelta muntjaki jeb rejošie brieži, kā tie tiek dēvēti dēļ to sauciena līdzības ar suņu rejām, pirmo reizi tika atklāti 1929.gadā, kad vienu eksemplāru nomedīja un nodeva Čikāgas Fīlda dabas muzejam Teodora un Kermita Rūzveltu medību ekspedīcija Laosā. Kopš tā laika neviens baltais cilvēks šos dzīvniekus vairāk nebija redzējis.

Rūzvelta muntjaku pāri mežā uzstādīta fotokamera fiksēja Ksuanlinas dabas rezervātā, kur Hanojas Valsts universitātes Dabas resursu un vides studiju centra pētnieki veica rejošo briežu populācijas apzināšanu. Rezervāta pārstāvis žurnālistiem pastāstīja, ka nofotografēto dzīvnieku piederība tieši Rūzvelta muntjakiem ir pierādīta, izdarot briežu atstāto izkārnījumu DNS analīzes un tās salīdzinot ar paraugiem no Fīlda muzeja eksemplāra.

Rūzvelta muntjaki pieder plašai rejošo briežu - muntjaku - ģintij, kuras 12 zināmās sugas dzīvo Āzijas tropiskajos apgabalos. Muntjaki ir neliela auguma dzīvnieki, senākie no mūsdienās dzīvojošiem briežiem - kā liecina Polijā, Vācijā un Francijā atrastās fosīlijas, tie radušies miocēnā, pirms 15 līdz 35 miljoniem gadu.

Starptautiskā dabas aizsardzības apvienība Rūzvelta muntjakus ierindojusi "nepietiekamo datu" sugu sarakstā, norādot, ka, sakarā ar taksonomisko nenoteiktību, nav iespējams noteikt to statusu un izplatību.

Attēls: Ksuanlinas rezervāta publicitātes foto.

Avots:
thanhniennews.com

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.