Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Krievijas propagandas kara vilnis sasniedzis arī vikipēdiju

Līdztekus militārai Krimas okupācijai un aneksijai, kā arī diversantu iesūtīšanai valsts dienvidaustrumu apgabalos separātisku akciju organizēšanai, Krievija pret Ukrainu ir izvērsusi arī milzīgu propagandas kampaņu, kas tiek īstenota gan TV, gan tīmekļa vidē darbojošos plašsaziņas līdzekļos. Cīņas laukā nonākusi arī vikipēdija, kuras krievu portālā raksts "Kijevas Krievzeme" nesen tika pārdēvēts par "Senkrievu valsti." Tāpat resursā parādās dažādi apšaubāmi apgalvojumi, kā piemēram: rusi - tā ir tauta, kas bija Krievu kaganāta valdošais slānis, bet jēdziens "Kijevas Krievzeme" radies tikai XIX gs. beigās.

Krievu vikipēdijas diskusiju sadaļā pašlaik tiek plaši apspriests jautājums par to, kāds jēdziens būtu korekti lietojams, runājot par vīkingu dibinātās dinastijas - rjurikoviču - izveidoto valsti ar centru Kijevā. Zīmīgi, ka viens no "Senkrievu valsts" aizstāvju argumentiem ir tāds, ka šādi Kijevas Krievzemi tagad dēvē Krievijas Federācijas oficiālās vēstures rakstītāji. Savukārt tie, kas uzskata, ka atteikties no Kijevas Krievzemes ir nepareizi, atsaucas uz senajām hronikām un citiem vēstures avotiem, kā arī uz to, ka akadēmiskajā literatūrā "Kijevas Krievzeme" tiek lietota vismaz 3 reizes biežāk nekā "Senkrievu valsts." Vikipēdijas ukraiņu portālā, tostarp, nekādas diskusijas par Kijevas Krievzemei veltīto rakstu nav sāktas.

Gadījums ar Kijevas Krievzemi, protams, nav vienīgais, kad Krievijas oficiālais viedoklis vikipēdijā tiek pasniegts kā vēsturiska patiesība. Piemēram, saistībā ar Krievijas iebrukumu Gruzijā 2008.g., krievu vikipēdijā ir raksts ar nosaukumu "Bruņotais konflikts Dienvidosetijā (2008)", kamēr ukraiņu vikipēdija par to vēstī lappusē ar nosaukumu "Krievijas-gruzīnu karš 2008." Līdzīga situācija ir arī ar "Volīnijas slaktiņu" krievu versijā un "Volīnijas traģēdiju" ukraiņu tīmekļa enciklopēdijā.

Jāatzīmē arī operativitāte, ar kādu Krievijas propagandas mašinērijas darbinieki reaģē uz aktuālajiem notikumiem. Tā, piemēram, jau tajā pašā dienā, 7.aprīlī, tikai dažas stundas pēc tam, kad separātistu grupa ieņēma Doņeckas apgabala administrācijas ēku un tajā paziņoja par "Doņeckas tautas republikas" dibināšanu, krievu vikipēdijā tika izveidots atbilstošs raksts. Jāsaka gan, administratori, neskatoties uz atsevišķu dalībnieku iebildumiem, to kā politiski propagandisku  izdzēsa.

Avots:
ain.ua

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.