Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Domestificētie kamieļi Izraēlas teritorijā parādījušies vēlāk nekā vēstīts Bībelē

Divu Telavivas universitātes Arheoloģijas un Tuvo Austrumu Kultūras nodaļas pētnieku Dr.Ereca Ben Josifa (Erez Ben-Yosef) un Dr.Lidaras Sapiras-Henas (Lidar Sapir-Hen) 2013.gadā universitātes žurnālā publicētajā pētījumā pierādīts, ka Izraēlas teritorijā, precīzāk Aravas ielejā, domestificēti kamieļi parādījās X gs.pmē. - vairākus gadsimtus pēc Bībelē minētā laika. 

Kamieļi Bībelē

Kamielis Bībelē pieminēts 47 reizes. Stāstos par patriarhiem - Ābramu, Jēkabu - kamielis aprakstīts kā pieradināts dzīvnieks. Piemēram, 1.Mozus grāmatā 24.11. lasām: „Un viņš lika kamieļiem apmesties pilsētas ārpusē pie akas, pret vakaru, laikā, kad ūdens smēlējas mēdza nākt.”

Bībeles vēsturnieki uzskata, ka stāstos par patriarhiem aprakstītie notikumi risinājušies starp 2000.un 1500.g.pmē., kamēr tādi kritiķi kā arīdzan Telavivas universitātē strādājošais arheologs Izraēls Finkelšteins, balstoties uz arheoloģisko informāciju, domā, ka patriarhu stāsti, ideoloģisku apsvērumu dēļ, izmantojot folkloru un senas leģendas, ir sacerēti VII gs. beigās, Jūdejas valsts uzplaukuma laikā.

Tomēr, neskatoties uz pretrunīgajiem viedokļiem par Bībeles sastādīšanas laiku un tajā aprakstīto notikumu vēsturiskumu un hronoloģiju, nesenais Telavivas universitātes zinātnieku pētījums kārtējo reizi apliecina, ka Bībele uzrakstīta daudzus gadsimtus pēc tajā attēlotājiem notikumiem. Tas tikai apstiprina agrākos pētījumus, kas apšauba Bībeles kā vēsturiska dokumenta uzticamību. 

Precizē laika posmu, kad senajā Izraēlā kravu transportēšanai sāka izmantot kamieļus

Sava pētījumā, izmantojot radioaktīvā oglekļa datēšanas metodi Dr.Ben Josifs un Dr.Sapira-Hena domestificētā kamieļa ierašanos Levantes dienvidos saista ar daudz vēlāku laiku - tas noticis X gs.pmē.

"Kamieļu ieviešana mūsu reģionā bija ļoti nozīmīga ekonomiskajai un sociālajai attīstībai. Analizējot arheoloģiskās liecības no Aravas ielejas, mēs spējām precīzi noteikt datējumu līdz pat desmitgadēm, ne tikai gadsimtiem," - savā paziņojumā presei sacīja Ben Josifs.

"Pētījums sašaurinājis laika diapazonu, kurā Izraēlā parādījās kamieļi, līdz 30 gadiem," - sacīja Sapira-Hena, arheozooloģe, kuras specializācija ir pētījumi par dzīvnieku lomu cilvēku kultūrā. "Tas notika kaut kad starp 930. un 900.gadu pmē."

Kamieļu izcelšanās un izmaiņas vara kalnrūpniecībā

Arheologi uzskata, ka kamielis tika pieradināts Arābijas pussalā II gt.pmē. beigās. Dienvidlevantē, kur tagad izvietojusies Izraēla, vecākie zināmie pieradināto kamieļu kauli uzieti Aravas ielejā, kura iezīmē Izraēlas un Jordānijas robežu, kas iet no Nāves jūras līdz Sarkanajai jūrai. Senatnē šis rajons bija nozīmīgs vara kausēšanas centrs. 2009.gadā notikušajos izrakumos Dr.Ben Josifs Aravas ielejas vara kausēšanas centrus, kur, kā jau minēju, tika atrasti arī kamieļu kauli, datēja ar XII un IX gs.pmē.

Lai precīzi noteiktu pieradināto kamieļu parādīšanos Levantes dienvidos, abi pētnieki šajā ielejā notikušo izrakumu laikā iegūto atradumu analīzei izmantoja radioaktīvā oglekļa analīzi un citas datēšanas metodes. Arheologi konstatēja, ka ielejā atrastie kamieļu kauli piederīgi slānim, kas datējams ar X gs.pmē. pēdējo trešdaļu - t.i. vairākus gadsimtus pēc Bībelē aprakstītā patriarhu laikmeta un vairākas desmitgades pēc Dāvida ķēniņvalsts sadalīšanās - un pat vēlāku laika posmu. Lai gan Aravas ielejā uzieti nedaudzi kamieļu kauli arī no senākiem slāņiem, taču tie visticamāk piederējuši savvaļas kamieļiem, kas Vidusjūras austrumu piekrastē dzīvojuši neolītā vai pat senākā laika periodā. Kopējā aina veidojās šāda: slāņi, kas attiecās uz IX gs.pmē. saturēja kamieļu kaulus, bet senākie - nē.

Kamieļu ienākšana un izmantošana nastu pārvadāšanai Aravas ielejā ir saistīta ar izmaiņām vara ieguvē

Saskaņā ar nesen iegūtajām arheoloģiskajām liecībām, daudzas vara raktuves un kausētavas tika slēgtas, bet atlikušajās ieviestas jaunas, progresīvākas tehnoloģijas. Kamieļu izmantošanas sākums senās Izraēlas teritorijā aptuveni sakrīt ar Ēģiptes faraona Šešonka I iebrukumu 925.g.pmē.

Zinātnieki vēlās turpināt pētījumus, lai noskaidrotu, vai šie notikumi ir savstarpēji saistīti. Taču jau tagad ir skaidrs, ka senajiem ēģiptiešiem pēc Kanaānas iekarošanas nācās reorganizēt vara tirdzniecību un nomainīt līdz tam vara transportēšanā izmantotos ēzeļus un mūļus pret kamieļiem, kas spēja nest daudz lielākas kravas un līdz ar to bija daudz efektīvāki.

Uz kamieļa kupra uz Indiju

Aravas ieleja, pēc visa spriežot, varēja būt tādi kā vārti pa kuriem Levantē no Arābijas pussalas ienāca kamieļi. Katra ziņā, Dr.Ben Josifs ir pārliecināts, ka pirmie domestificētie kamieļi, kas kādreiz atstāja Arābijas pussalu, ir apbedīti šajā ielejā.

Kamieļa izmantošana vara stieņu un citu kravu pārvadāšanai nodrošināja Izraēlai tirdzniecības sakarus ar zemēm, ar kurām tā agrāk nebija saistīta. Septītajā gadsimtā pirms mūsu ēras cauri Izraēlai no Āfrikas uz Indiju gāja Vīraka ceļš un vairāki citi tirdzniecības maršruti. Tā kā kamieļi spēja pārvarēt daudz lielākus attālumus, nekā ēzeļi un mūļi, tad tie atklāja Izraēlai plašāku pasauli, ko līdz tam šķīra milzīgi tuksneši, izmainot šīs zemes sociālo un ekonomisko vēsturi.

Attēls: Ābrahāms uz kamieļa ierodas apsolītajā zemē. XIX gs. Bībeles ilustrācija.

Avoti:
archaeology.tau.ac.il
aftau.org
lv.wikipedia.org

Pirmo reizi publicēts 04.05.2014.