Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Polijā atklātas liecības par mezolīta šamanisma ritiem un zvaigžņu vērošanu

Izpētot mezolīta laikmeta apmetni pie Švidvijas (Świdwie) ezera Rietumpomerānijā, Polijā, zinātnieki uzgājuši liecības gan par seno Baltijas jūras baseina iedzīvotāju pasaulskatu un, domājams, šamaniskiem rituāliem, gan arī par iespējamu zvaigžņu vērošanu.

Švidvijas ezers, pie kura pirms apmēram 9000 gadiem dzīvoja kāda mednieku-vācēju kopiena, kuras nometni un daudzus tās vietā palikušos organiskos (koka, kaula) priekšmetus vēlāk pārklāja un anaerobos apstākļos no iznīkšanas pasargāja skābekļa necaurlaidīgs kūdras slānis, atrodas tāda paša nosaukuma dabas rezervātā, netālu no Bolkovas pilsētas, ziemeļrietumu Polijā, Vācijas pierobežā.

Meteorīta akmens

Pirmais ievērojamais atradums, līdzās pirms četriem gadiem atrastam, gandrīz veselam mezolīta koka šaujamlokam, pateicoties kuram senā, jau vairākus gadus pētītā ezermalas apmetne kļuva plašāk pazīstama, bija kādā slieteņa vietā 2013.gadā uzietais meteorīta gabals. Zinātniekiem vajadzēja gandrīz gadu, lai noskaidrotu, ka 8 x 5,3 x 3,5 cm lielais, cilindriskas formas akmens ir daļa no pirīta meteorīta. 
 
 
"Meteorīts uz mājokli ticis atnests kā īpašs, ne no šīs pasaules nācis objekts, kura atšķirīgumu toreiz akmeņus kā materiālus ikdienas priekšmetu izgatavošanai labi pazīstošie cilvēki noteikti uzreiz pamanīja," - stāsta izrakumu vadītājs Ščečinas Arheoloģijas un etnogrāfijas institūta profesors Tadeušs Galinskis. "Tas, iespējams, kļuva par sakrālu priekšmetu, ko varbūt izmantoja pat šamaniskā maģijā."
 
Tajā pašā slietenī, kurā atrada meteorīta akmeni, arheologi izraka vēl arī citus priekšmetus ar rituālu nozīmi - amuletu, ar gravējumu izrotātu kaula šķēpa uzgali un no ziemeļbrieža raga darinātu tā saukto maģisko zizli, kas arī bija rotāts ar ģeometriskiem rakstiem.
 
 
Blakus domājamajam šamaņa slietenim atrada citas telts paliekas, kurā, tāpat kā šamaņa mājoklī, bija atradies pavards.

Saikne ar dabu

Turpinot izrakumus, netālu no iespējamās šamaņa dzīves un darbības vietas arheologi atrada vēl divu struktūru pēdas. No priedes un apses koka kārtīm veidotās konstrukcijas (nojumes?) pēc pētnieku aplēsēm varēja sasniegt 1,5 m augstumu. Abās struktūrās atrada priedes un bērza mizas tīstokļus, graudzāles - Festuca ovina (aitu auzene) - saišķus, kā arī mežos dzīvojošu dzīvnieku kaulu fragmentus. Visi šie atradumi, pētnieki ir pārliecināti, "ir daiļrunīgas, tiešas liecības par mezolīta sabiedrību ticējumiem un rituāliem, kas bija nesaraujami saistīti ar dabu, dzīvniekiem un augiem, no kuru pieejamības šie cilvēki bija atkarīgi." "Tīstokļi simboliski satur svarīgākos elementus no vides, kurā šie cilvēki dzīvoja," - stāsta Galinskis.

Lielie greizie rati

Netālu no priedes un apses mietiem veidoto struktūru vietas arheologi atrada septiņus lieliski saglabājušos, zemē iedurtus īves koka iesmus, kuru izvietojums atgādināja Lielo greizo ratu jeb, kā tas vēl tiek saukts, Lielā lāča zvaigznāju. Protams, grūti ar pilnīgu pārliecību apgalvot, ka iesmi zemē patiešām sasprausti ar nolūku atveidot Lielā lāča spožākās zvaigznes, taču, kā uzskata Galinskis, meteorīta akmens gabals un domājamais viena no izteiksmīgākajiem ziemeļu puslodē redzamā zvaigznāja atveidiem liecina, ka Švidvijas ezermalas apmetnes iedzīvotājiem saistībā ar gadskārtu ritējumu bija interese par debesu ķermeņiem un to kustību.
 
 
 
Mezolīta perioda eiropiešu interesi un zināšanas par astronomiskajām norisēm apliecina arī Skotijā, Aberdīnšīrā atklātais, laukā pirms apmēram 10 000 gadu ierīkotais kalendārs - Mēness un Saules observatorija, par kuru mēs rakstījām 2013.gada jūlijā. Kā norādīja atklājumu izdarījušie pētnieki, "mūsu atklājumi liecina, ka mednieku-vācēju sabiedrībām mezolīta Skotijā bija gan nepieciešamība, gan vajadzīgās prasmes, lai 5000 gadus pirms līdzīgas laika skaitīšanas sistēmas rašanās Divupes reģionā, izveidotu Mēness-Saules kalendāru, ar kā palīdzību iespējams saskaņot pēc abu spīdekļu redzamās kustības sastādītus gadus." (sk. "Skotijā atrasta pasaulē senākā kalendārā observatorija", aliens.lv, 24.07.2013.)
 
Augšējais attēls: Švidvijas ezera skats.
 
Avoti:

Brīvpieejas materiāls. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.