Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Piramīdu Skenēšanas komanda Lielajā piramīdā atklāj milzīgu tukšumu

Gīzas Lielā piramīda ir vienīgais no senās pasaules septiņiem brīnumiem, kas saglabājies līdz mūsdienām. 4500 gadus vecā monumenta noslēpumu centušies atklāt ne tikai zinātnieki ar akadēmiskiem grādiem, bet arī dažādi, sevi par alternatīvajiem vēsturniekiem lepni dēvējoši savādnieki. 

Divi jautājumi, kuri visvairāk nodarbinājuši piramīdas pētniekus:

1. Kādā veidā uz būvlaukumu tika transportēti piramīdas celtniecībai paredzētie akmens bloki un kā tieši cēla pašu Lielo piramīdu?
2. Vai Lielajā piramīda bez jau zināmajām trim kamerām ir vēl viena vai vairākas nezināmas telpas, no kurām viena varētu izrādīties īstā Hufa kapa kamera?

Uz pirmo jautājumu eģiptologi ja ne pilnībā, tad daļēji spēj atbildēt. Turpretim otrais jautājums pētniekiem ir daudz grūtāks, jo līdzšinējo meklējumu rezultāti nav tik viennozīmīgi interpretējami kā gribētos. Līdz ar to būtu vēl pāragri apgalvot, ka Lielās piramīdas noslēpums ir atminēts par visām reizēm un uz visiem laikiem.

2015.gada oktobrī starptautiska zinātnieku komanda sāka piramīdu skenēšanas projektu Scan Pyramids Project, lai ar neinvazīvām metodēm izpētītu Lielās piramīdas iekšējo struktūru.

2015.gada novembrī projektā iesaistītie pētnieki paziņoja, ka Lielās piramīdas austrumu pusē zemes līmenī, kā arī tas augšējā daļā konstatētas termiskas anomālijas, kas varētu liecināt par tukšu, līdz šim nezināmu telpu esamību (Sk.: “Vai Lielajā piramīdā atklāta faraona Hufa kapa kamera?”, aliens.lv, 03.12.2015.) Bet pēc gada piramīdu skenēšanas komanda ziņoja, ka Lielajā piramīdā atklājusi vēl divus tukšumus (Sk.: “Vai Lielajā piramīdā atklātas divas, līdz šim nezināmas telpas: eģiptologi ir skeptiski”, aliens.lv, 14.11.2016.)

Tomēr vairums eģiptologu pret pētījuma rezultātu interpretāciju attiecās ļoti skeptiski.

2017.gada 2.novembrī Scan Pyramids Project komanda publicējusi jaunākos pētījuma rezultātus žurnālā Nature. Viņi Lielās piramīdas iekšienē esot atklājuši lielu tukšumu, kas, kā izteicies japāņu arheologs, eģiptologs Jukinori Kave (Yukinori Kawae), varētu kļūt par gadsimta atklājumu.

Gan iepriekšējos divos gados, gan arī tagad izdarītā atklājuma sakarā ar jaunu spēku uzliesmojušas spekulācijas par nezināmu, neizpētītu tukšu telpu esamību Lielajā piramīdā. Daži pat pieņem, ka īstā Hufa kapa kamera vēl arvien nav atrasta.

Lai arī pētnieki Hufa atdusas vietu meklē jau kopš XIX gadsimta, taču līdz šim visi meklējumi bijuši veltīgi.

Gīzas Lielā piramīda

Gīzas Lielā piramīda uzcelta IV dinastijas otrā faraona Hufa (2551.–?) valdīšanas laikā. Tolaik, pateicoties tirdzniecībai un lauksaimniecībai, Ēģipte bija kļuvusi par turīgu un pārtikušu valsti.

Neapšaubāmi, ka Lielā piramīda iemiesoja Ēģiptes Vecās valsts ekonomisko un politisko varenību. Ja agrāk vēstures grāmatās bija rakstīts, ka vareno būvi cēluši vergu pūļi, kurus laiku pa laikam ar pātagas cirtieniem uzmundrināja uzraugi, tad tagad uzskati ir mainījušies. Jaunākie pētījumi liecina, ka Lielās piramīdas celtniecības darbos iesaistītie bija brīvie vai pusbrīvie zemnieki (Sk.: “Pie Ēģiptes piramīdām atklātās kapenes liecina: celtnieki bija brīvi ļaudis”, aliens.lv, 24.05.2016.) Darbi tika organizēti Nīlas plūdu laikā, kad ar zemkopību nebija iespējams nodarboties.

Lielās piramīdas celtniecības darbus, vismaz sākumposmā, vadīja Hufa vezīrs un arhitekts Hemiuns. Taču Merera dienasgrāmatā, kura uzieta pasaulē senākās ostas noliktavā kopā ar citiem ēģiptiešu papirusiem, minēts, ka celtniecības darbus vadīja faraona pusbrālis, vezīrs Ankhafs. Vai tas nozīmē, ka Lielajai piramīdai bija divi arhitekti? Iespējams, ka Hemiuns nomira pirms piramīdas celtniecības darbu pabeigšanas un tos tālāk turpināja Ankhafs. Pagaidām var izteikt tikai minējumus.

Paši senie ēģiptieši Lielo piramīdu dēvēja par Akhet Khufu – "Hufu apvārsni."

Sākotnējais Lielās piramīdas augstums bija 146,59 metri, mūsdienās gan tikai 138 metri. Tās pamata malu garums ir 230 metri. Jaunākajos mērījumos konstatēts, ka piramīdas rietumu mala ir par 14 cm garāka, nekā tās austrumu mala (Sk.: “Pētījums: Lielās piramīdas pamatu malu izmēru starpība ir ne vairāk kā 14 cm”, aliens.lv, 18.07.2016.)

Lielās piramīdas sānu plakņu slīpums ir 51 grāds, 50 minūtes, 40 sekundes.

Lielajā piramīdā 203 rindās iebūvēti 2,6 miljoni akmens bloku. Daži apakšējie ārsienu bloki sver pat 15 tonnas. Bet Valdnieka kameras griestu pārseguma granīta bloki sver pat no 50 līdz 80 tonnām. Piramīdas kopējais tilpums ir 2,6 miljoni kubikmetru.

Lielās piramīdas celtniecības mīkla

Ilgu laiku eģiptologiem un vēsturniekiem mīkla bija daudzas tonnas smago akmens bluķu transportēšana līdz celtniecības vietai. Alternatīvie vēsturnieki no savas puses piedāvāja vienu par otru fantastiskākas teorijas.

Tik daudz bija zināms, ka daļu būvmateriāla ieguva turpat Gīzas plato, bet gaišā kaļķakmens apšuvuma blokus veda no Turas akmeņlauztuvēm, kas atradās Nīlas pretējā krastā. Savukārt granīts tika vēsts no Asuānas, kas atrodas 533 jūdzes uz dienvidiem no Gīzas.

Teorija: akmens bluķus vilka lielās ragavas pa samitrinātām smiltīm

Saskaņā ar 2014.gadā žurnāla “Physical Rewiew Lettters” 29.aprīļa numurā publicēto pētījumu, kuru bija veikuši Zaras universitātes (Vācijā) fiziķi Dr.Kristiāna Vagnera vadībā, sadarbojoties ar zinātniekiem no Nīderlandes, Francijas un Irānas, senie ēģiptieši milzīgos akmens bluķus uz celtniecības vietu nogādāja ļoti lielās koka ragavās, velkot tās pa iepriekš samitrinātām smiltīm (Sk.: “Vai beidzot atrisināts noslēpums, kā senie ēģiptieši transportējuši akmens bluķus piramīdu celtniecībai?”, aliens.lv, 16.05.2014.) Pētnieku grupa laboratorijā, velkot improvizētas ragavas, kuras bija izgatavotas pēc senēģiptiešu parauga, izmērīja smilšu pretestību un atklāja, ka ūdens, ja tā daudzums smiltīs sasniedz 5%, samazina berzi par 50%. Taču, ja ūdens daudzums smiltīs ir virs 5%, tad berze atkal pieaug un pēc tam ragavas ar kravu vilkt pa tādām ir pat grūtāk, nekā pa sausām smiltīm.

Teorija ir interesanta un pat labi pamatota ar laboratorijas eksperimentiem, taču Sarkanās jūras krastā pasaules senākas ostas noliktavā atrastie papirusu teksti sniedz pavisam citu ainu par akmens bluķu transportēšanu uz piramīdas celtniecības vietu.

Akmens bluķus uz piramīdas celtniecības vietu veda laivās

Pasaulē senākās ostas ierēdņa Merera dienasgrāmata, kura apraksta Lielās piramīdas celtniecības darbus Hufa 27.valdīšanas gadā, vēsta, ka 170 000 tonnu balta kaļķakmens plākšņu, ar kurām apšuva piramīdu, tika vestas laivās vispirms pa Nīlu, bet pēc tam pa kanāliem (Sk.: “Sarkanās jūras krastā atklāta pasaulē senākā osta un papirusi, kas apliecina, ka Hufu ir Lielās piramīdas celtnieks”, aliens.lv, 25.12.2013. un “Pasaulē senākas ostas ierēdņa Merera pieraksti stāsta par Lielās piramīdas celtniecību IV dinastijas faraona Hufu 27. valdīšanas gadā”, aliens.lv, 22.08.2016.)

Par to visu pētnieki stāsta dokumentālajā filmā “Egypt's Great Pyramid: The New Evidence”, kura 2017.gada 24.septembrī tika rādīta kanālā Chanel 4.

Amerikāņu eģiptologs Marks Lēners zem Gīzas plato ir pat atradis sen zudušu, cilvēku izveidotu ūdens ceļu. “Mēs esam ieskicējuši kanālu, kurš, kā mēs domājām, bija galvenais piegādes ceļš pa ūdeni līdz Gīzas ostai,” - filmā sacīja Lēners. (Sk.: “Pie Gīzas piramīdām uzietas senas ostas un karavīru baraku paliekas”, aliens.lv, 14.03.2014.)

Par kanālu no Nīlas līdz pat Lielajai piramīdai raksta arī sengrieķu vēsturnieks Hērodots, kurš ap 450.g.pmē. apmeklēja Ēģipti. Viņš arī raksta, ka pa šo kanālu laivās tika transportēti akmens bloki, kas saskan ar Merera dienasgrāmatā teikto.

Arheologi, skenējot pie Hufa piramīdas atrastās ceremoniālas laivas dēļus ar 3D skeneri, atklāja, ka tie bijuši sastiprināti ar virvēm. Laivas rekonstrukcija pētniekiem deva arī priekšstatu par laivām, kuras ēģiptieši izmantoja akmens bluķu nogādāšanai uz piramīdas celtniecības vietu.

Eģiptologi jau spēj rekonstruēt kādā veidā līdz piramīdas celtniecības vietai tika transportēti daudzas tonnas smagie akmens bloki, taču tas nenozīmē, ka Lielās piramīdas celtniecības mīkla ir atrisināta pilnīgi un uz visiem laikiem. Vēl ir daudz jautājumu, uz kuriem pētniekiem būs jāatbild.

Lielās piramīdas iekšējā uzbūve

Atšķirībā no citām tā laika ēģiptiešu piramīdām, kuras uzbūvētas virs apakšzemē izcirstas kapa kameras, Hufa piramīdā pašā ir vairākas lielas telpas:

  • “Valdnieka kamera” ar granīta sarkofāgu;
  • “Lielā galerija”, kas ved uz “Valdnieka kameru”;
  • “Valdnieces kamera.”

Klintī zem piramīdas ir izcirsta “Apakšzemes kamera.”

Apjomīgas telpas Lielās piramīdas iekšienē atklāja jau arābi IX gadsimtā, bet XIX gadsimtā tās izpētīja rietumu arheologi. Tomēr entuziasti kopš tā laika vēlas uzzināt, vai piramīdā vēl joprojām varētu būt atklājamas kādas slepenas telpas vai pat valdnieka Hufa īstā kapa kamera.

XIX gadsimtā pētnieki, lai iekļūtu Lielās piramīdas iekšienē, izmantoja barbariskas metodes, piemēram, spridzināšanu ar dinamītu. 1836.gadā britu pulkvedis Ričards Viljams Hovards-Vaiss, vairākus mēnešus ar šaujampulveri spridzinot sarkano granītu, Lielajā piramīdā virs “Deivisa kameras,” kura atrodas tieši virs “Valdnieka kameras,” atklāja vēl četras citu virs citas izvietotas telpas.

Mūsdienās šādu metožu izmantošana izsauc šoku. Tāpēc, lai pasargātu Ēģiptes piramīdas no bojāšanas, kopš XX gadsimta sešdesmitajiem gadiem pētnieki to pētniecībā izmanto neinvazīvas metodes.

Scan Pyramids Project” komanda paziņo, ka atklāj lielu tukšumu virs Lielās galerijas

2017.gada 2.novembrī žurnāls Nature publicēja jaunākos rezultātus, kas bija iegūti pēc Lielās piramīdas skenēšanas ar mionu detektoriem. Saskaņā ar tiem, 4500 gadus vecā monumenta iekšienē, tieši virs Lielās galerijas, atrodas milzīgs tukšums. Kā saka pētījuma autori, tas ir lielākais atklājums, kas kopš XIX gadsimta veikts Lielajā piramīdā.

Atklājuma vēsture

2015.gada decembrī Nagojas universitātes fizikas profesora Kunihiro Morišima vadītā japāņu fiziķu komanda Lielās piramīdas “Valdnieces kamerā” novietoja mionu detektorus ar kuriem pētnieki varēja izsekot mionu kustībai, tiem lidojot cauri visai piramīdai. Tā kā akmeņi tikai daļēji absorbē šī kosmiskā starojuma subatomārās daļiņas, tad tukšumos mionu varētu būt vairāk, nekā pētnieki to bija paredzējuši.

Jau pirmie rezultāti, kurus pētnieki saņēma 2016.gada martā, norādīja uz lielas tukšas telpas eksistenci Lielajā piramīdā.

Turpmākajos mēnešos līdz pat 2017.gada novembrim Morišima darbu pārbaudīja divas citas fiziķu komandas, kuras mērījumu veikšanai izmantoja atšķirīgas konstrukcijas mionu detektorus.

Japānas Augsto enerģiju paātrinātāju pētniecības organizācijas KEK fiziķi mionu detektorus (hodoscopes) izvietoja gan piramīdas iekšienē, gan tās ārpusē.

Otra fiziķu komanda no Francijas Alternatīvās enerģijas un atomenerģijas komisijas mionu ķeršanai izmantoja argona gāzes detektorus, tos novietojot uz Lielās piramīdas ārējām sienām.

Abas neatkarīgās pētnieku komandas, izmantojot atšķirīgas pētniecības metodes, nonāca pie tā paša slēdziena, kā Morišima vadītā fiziķu grupa: Hufa piramīdā virs “Lielās galerijas” atrodas iepriekš nevienam nezināms, milzīgs tukšums.

Kas tas ir?

Pētniekiem nekas daudz par atklāto tukšumu nav zināms, izņemot to, ka tas ir vismaz 30 metrus garš un līdzīgs “Lielajai galerijai,” kas gan ir stipri apšaubāms.

Paši atklājuma autori atklāto struktūru piesardzīgi dēvē par “tukšumu.” Tas arī saprotams, ņemot vērā iepriekšējo gadu neveiksmes.

Pašlaik mums nav zināms, vai tukšums ir horizontāla vai slīpa struktūra, vai tas sastāv no vairākām vai vienas telpas, sacīja pētījuma līdzautors, Heritage Innovation Presentation (HIP) līdzdibinātājs un prezidents Mehdi Tajobi (Mehdi Tayoubi).

Jaunākajā intervijā ar livescience.com Tajobi norādīja, ka liela nozīme ir tam, vai “Lielais tukšums” ir slīps jeb horizontāls. Ja slīps, tad tas ir “Lielajai galerijai” līdzīgs koridors, bet ja horizontāls, tad runa ir par vienu lielu kameru vai vairākām viena otrai blakus esošām kamerām, sacīja Tajobi.

Saprotams, ka arī par atklātā tukšuma funkcijām pētījuma autori var tikai izteikt minējumus. Pēc paša Tajobi domām, milzīgais tukšums varētu būt pat otra “Lielā galerija” (?!!!).

Maz ticams, ka jaunatklātajā telpā (tukšumā) atrodas ar valdnieka apbedījumu saistīti artefakti, jo Lielajā piramīdā jau ir telpa ar sarkofāgu, sacīja Bristoles universitātes eģiptologs Aidans Dodsons.

Pēc Dodsona domām, tukšums, iespējams, ir atslodzes kamera, tikai šajā gadījumā paredzēta, lai mazinātu akmens masas spiedienu uz “Lielo galeriju.”

Tomēr britu ģeologs un inženieris Kolins Rīds, kurš ir daudz pētījis ēģiptiešu piramīdas, norādīja, ka jaunatklātais tukšums atrodas pārāk tālu no “Lielas galerijas,” lai pildītu atslodzes kameras funkcijas. Rīds pauda vēlmi izpētīt jautājumu, vai šis tukšums, ja tās ir “Lielajai galerijai” līdzīgs koridors, noved pie citas, augstāk esošas galerijas. Tukšums varētu būt kamera vai galerija, gaisa šahta vai arhitektoniska kļūda, sacīja Monika Hanna.

Zahi Havass kritizē “Scan Pyramids Project” komandas paziņojumu par atklāto tukšumu

Eģiptologs, bijušais Ēģiptes Senlietu ministrs, vadītājs izrakumiem Gīzā, Sakārā, Baharijas oāzē un Ķēniņu ielejā, Zahi Havass, kurš arī pārrauga piramīdu skenēšanas projektu, par atklāto lielo tukšumu ir ļoti skeptisks, paziņojot, ka tas nav nekāds jauns atklājums.

Lielās piramīdas “serdi” veido dažāda lieluma un formas akmens bloki, tāpēc tajā ir daudz šādu tukšumu, paskaidroja Havass. Turklāt celtnieki piramīdas iekšienē ir atstājuši noslēgtus būvniecības laikā izmantotus tuneļus.

Havass arī informēja projektā iesaistītos pētniekus, ka viņš un attiecīgās Ēģiptes varas iestādes jau sen zina par šo tukšumu esamību Lielajā piramīdā.

Scan Pyramids Project komanda, identificējot šos tukšumus, vairāk nodarbojās ar publicitāti, nevis dod pienesumu zināšanām par Lielo piramīdu, sacīja Havass.

Citiem vārdiem, Havass pavēstīja, ka Lielajā piramīdā līdz šim nav atrasta neviena jauna, slepena kamera.

Tajobi, noraidot Havasa kritiku, norādīja, ka pat dažāda izmēra, dažādas formas un orientācijas akmens bloki ar visām spraugām to starpā spēj absorbēt mionus.

Kopš Lielās piramīdas uzcelšanas pirms 4500 gadiem neviens nevarēja zināt par tukšumu, sacīja Morišima. Tā kā tas ir pilnībā noslēgts, tad neviens pēc piramīdas uzcelšanas tam nevarēja piekļūt, viņš piebilda.

Vai Lielajā piramīdā jaunatklātajā tukšumā (telpā) atrodas no meteorīta dzelzs izgatavots tronis?

Ļoti interesantu jaunākā Scan Pyramids Project komandas atklājuma interpretējošu hipotēzi piedāvā Milānas Politehniskās universitātes arheoastronomijas profesors un Matemātikas katedras vadītājs Julio Magli.

Vispirms Magli norādīja, ka jaunatklātā telpa (tukšums) virs “Lielās galerijas” nekādā ziņā neveic svara atslogošanas funkciju, jo pašas galerijas griesti ir būvēti, šim nolūkam izmantojot “kronšteinu” tehniku.

Profesora piedāvātā interpretācija balstās uz seno ēģiptiešu apbedīšanas paražām un reliģiskajiem ticējumiem, kas aprakstīti “Piramīdu tekstos”. Tie vēsta, ka faraons pēc nāves dzīvojis debesu ziemeļu daļā starp diviem nenorietošiem zvaigznājiem – Lielā Lāča un Pūķa zvaigznājiem.

Saskaņā ar “Piramīdu tekstos” rakstīto, faraons, pirms sasniedz ziemeļu zvaigznes, šķērso debesu vārtus un sēž dzelzs tronī.

Kā zināms, Lielajā piramīdā ir četras šauras, uz zvaigznēm orientētas šahtas. Divas šādas šahtas iziet no “Valdnieka kameras” un atveras uz piramīdas fasādi. Divas no “Valdnieces kameras” izejošās šahtas, izmantojot ar videokameru aprīkotus robotus, tika izpētītas 1993., 2002. un 2011.gados. Gan dienvidu, gan ziemeļu šahtas galā tika atrastas durtiņas ar vara rokturiem.

“Šīs durtiņas simbolizē “debesu vārtus,” bet ziemeļu šahta varētu vest uz jaunatklāto telpu virs Lielās galerijas,” - sacīja profesors Magli.

Pēc itāļu zinātnieka domām, “Piramīdu tekstos” pieminētais dzelzs tronis varētu atrasties jaunatklātās telpas (“Lielā tukšuma”) augšējā daļā, tieši zem piramīdas virsotnes.

“Mēs varam gūt priekšstatu par to, kāds izskatās Hufa [dzelzs] tronis, aplūkojot viņa mātes Hetepheres troni, kura fragmentus atrada un rekonstruējas Hārvarda universitātes arheologi,” - sacīja Magli. “Tas ir pazems ciedru koka krēsls, kas bija noklāts ar zelta un fajansa plāksnēm. Arī Hufa tronis bija taisīts līdzīgi, tikai nosegts ar plānām dzelzs plāksnēm,” - viņš turpināja.

Protams, tā nebija kausēta no rūdas, bet gan iegūta no dzelzs meteorītiem, paskaidroja profesors. Senie ēģiptieši meteorītu dzelzi pazina ilgi pirms Hufa valdīšanas laika un turpināja izmantot to vēl daudzus gadu tūkstošus, lai izgatavotu dažādus faraonam domātus priekšmetus, piemēram, slaveno Tutanhamona dunci. (Sk.: “Analīzes apstiprina: pasaulē senākās dzelzs senlietas darinātas no meteorītu metāla”, aliens.lv, 23.08.2013.)

Nobeigumā Profesors Magli pauda, ka vienīgais veids, kā pārbaudīt viņa hipotēzi, to apstiprinot vai noraidot, ir izpētīt ziemeļu šahtu. “Pašreiz ir grūti pateikt, vai tā novedīs līdz jaunatklātajai telpai – “Lielajām tukšumam,” kā to sauc paši atklājēji, – jo iegūtie attēli ir neskaidri,” - viņš piebilst.

Interesanti, ka 2002.gada 17.septembrī vācu inženieris Rūdolfs Gantenbrinks, kurš 1993.gadā dienvidu šahtas galā atklāja durtiņas, telekanālam ZDF pauda, ka pavisam dienvidu šahtā vajadzētu būt trim šādām durtiņām. Zinot, ka arī ziemeļu šahtas galā ir tādas pašas durtiņas un aiz tām ir tāda pati telpa, kādu 2002.gadā "Nacionālas ģeogrāfijas biedrības" komanda atklāja aiz dienvidu šahtas durtiņām, Gantenbrinka izteikumu par trim durtiņām var attiecināt uz abām šahtām. Kas zina, iespējams, izurbjot caurumu hipotētiskajās ziemeļu šahtas durtiņās un izvadot cauri tām videokameru, pētnieki paši savām acīm redzētu, kas atrodas “Lielajā tukšumā,” bet varbūt viņus gaidītu vilšanās.

Mazais tukšums

Pētnieki, izmantojot mionu detektorus, ir atklājuši arī otru, mazāku tukšumu, kas atrodas aiz Lielās piramīdas ziemeļu sienas (Sk.: livescience.com). Mazais tukšums sastāv no koridora, kura garums pagaidām nav zināms. Tajobi pieļauj, ka mazais tukšums senos laikos bija savienots ar “Lielo tukšumu.”

Tiek plānoti jauni mionu mērījumi

Tā kā nekas daudz par abiem tukšumiem nav zināms, piramīdu skenēšanas komanda, lai par tiem iegūtu vairāk informācijas, plāno jaunus mionu daudzuma mērījumus Lielajā piramīdā.

Nākamajā piramīdu skenēšanas projekta fāzē zinātnieki paredzējuši mionu detektorus izvietot tajās Lielās piramīdas vietās, kuras vēl nav pētītas, kā arī tā sauktajās “atslodzes kamerās,” kuras, cita virs citas izvietotas, atrodas virs “Valdnieka kameras” griestiem, samērā netālu no “Lielā tukšuma.”

Franču zinātnieki attīsta divus mazus robotus jaunatklāto tukšumu izpētei Hufa piramīdā

Tikmēr cita zinātnieku komanda Francijas Nacionālā datorzinātņu un lietišķās matemātikas institūta (INRIA) vecākā pētnieka Žana-Batista Murē (Jean-Batista Mouret) vadībā radījuši divus mazus robotus, ar kuriem plānots izpētīt mazo tukšumu.

Pirmais, caurulei līdzīgs robots, kurš aprīkots ar augstas izšķirtspējas kameru, paredzēts telpas izlūkošanai.

Otrs, balonam līdzīgs robots, kas domāts iekšējo telpu izpētei, ir konstruēts tā, ka tas, izlidojot cauri mazam sienā izurbtam caurumam, saraujas un pēc tam atkal piepūšas. Pētniecības robots ir aprīkots ar videokamerām, gaismām, sensoriem un navigācijas sistēmu.

Ar šiem robotiem franču pētnieki plāno pētīt mazo tukšumu. Vispirms viņi piramīdas ārējā sienā izurbs 3,8 cm lielu caurumu un pēc tam pa to iesūtīs izlūkrobotu, kurš sienas otrā pusē uzņems augstas izšķirtspējas attēlus, livescience.com pastāstīja Murē.

Ja mazajā tukšumā būs kaut kas interesants, tad mēs izlūkrobotu no turienes atsauksim atpakaļ un vietā sūtīsim izpētes robotu, turpināja Murē. Balonam līdzīgais robots, lidojot turp un atpakaļ, fotografēs un filmēs mazā tukšuma iekšieni. Šāds lidojošs robots spēs uzņemt attēlus no daudz vairāk skatupunktiem, nekā robots, kurš pārvietojās pa grīdu.

Tomēr, lai robotus varētu sākt izmantot Lielās piramīdas iekšienes izpētei, pētniekiem ir jāiegūst daudz precīzāka informācija par mazā tukšuma atrašanās vietu un izmēriem, sacīja Murē, paskaidrojot, ka tikai pēc tam viņi zinās, kur urbt caurumu.

Vēl jau ir arī neatbildēts jautājums par to, vai Ēģiptes Senlietu ministrija ļaus izdarīt urbumus Lielajā piramīdā.

Mēs ļoti cītīgi strādājam, lai roboti būtu pēc iespējas drošāki/uzticamāki un nodarītu minimālus bojājumus senatnes piemineklim, sacīja Murē, paužot cerību, ka izdosies pārliecināt atbildīgas Ēģiptes varas iestādes dot atļauju pētījumos izmantot robotus.

Savukārt Tajobi uzsvēra, ka pētījumi Lielajā piramīdā, izmantojot robotus, nenotiks tik drīz, bet nākotnē šādu ideju gan varētu apsvērt.

Turklāt mionu ķeršana un sekojošā analīze ir ilgs un lēns process, kas prasīs vismaz gadu, pirms Scan Pyramids Project komandai būs jauni rezultāti, norādīja Tajobi.

Avoti:
news.nationalgeographic.com
livescience.com
nature.com
news.artnet.com
dailymail.co.uk
ibtimes.co.uk
ancient-origins.net
phys.org
popular-archaeology.com
eurekalert.org
ibtimes.co.uk
dailymail.co.uk
livescience.com
ibtimes.co.uk
weekly.ahram.org.eg
Klētnieks, Jānis. 2008. Mūžības valdnieki. Rīga: Tapals.
Vuds, Maikls. 2009. Pirmo civilizāciju meklējumos. Rīga: Avots.
Kenjons, Duglass, Dž. 2008. Aizliegtā vēsture. Rīga: Avots.
Birgins, Luks. 2004. Arheoloģijas noslēpumi. Rīga: Avots. 

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.