Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Atklātas augsta Senās Ēģiptes V dinastijas laika ierēdņa kapenes un noskaidrots faraona Džedkāres sievas vārds

Ēģiptiešu arheologi, izdarot izrakumus Sakāras dienvidos (Memfisas apkaimē), atklāja 4400 gadus senas V dinastijas laikā dzīvojošā augstmaņa Kūvija (Khuwy) kapenes, kā arī noskaidroja, līdz tam anonīma, liela piramīdu kompleksa īpašnieka identitāti, teikts 2.aprīļa Ēģiptes Senlietu ministrijas oficiālajā paziņojumā.

"L" formas kaļķakmens kapenes atrodas blakus V dinastijas (25.–24.gs.pmē.) faraona Džedkāres Brīnišķīgā (2414.–2375.g.pmē.) piramīdai.

Neskatoties uz to, ka ir pagājuši vairāk nekā 4000 gadu, kapenēs atrastie gleznojumi un hieroglifi ir apbrīnojami labi saglabājušies.  

Augstmaņa Kūvija kapenes

Ieeju Kūvija kapenēs arheologi atraduši tās ziemeļu sienā, Ahram Online pastāstīja Ēģiptes Senlietu augstākas padomes ģenerālsekretārs Mustafa Vaziri.

Kūvija kapenes sākas ar lejupejošu koridoru, kas noved vestibilā. Aiz tā atrodas priekškambaris, kura sienas klāj gleznojumi: gleznojumos uz ziemeļu un dienvidu sienas attēlots pats kapeņu īpašnieks sēžam pie ziedojumu galda; ziedojumi parādīti uz austrumu sienas; gleznojumos uz rietumu sienas attēlota pils fasāde.

Priekškambara rietumu sienā atrodas divas ieejas, caur kurām var nokļūt apbedījumu kamerā, kas gan ir vienkārša, bez sienu gleznojumiem. Diemžēl jau sensenos laikos kapu bija apmeklējuši laupītāji. Arheologi tur atrada tikai sadauzītā kaļķakmens sarkofāga fragmentus un paša Kūvija mūmijas paliekas, kā arī fragmentus no kanopām – mumificētās personas iekšējo orgānu glabāšanai paredzētiem traukiem.

Vēl priekškambara dienvidu sienā ir ieeja uz nelielu telpu, kura bija pildīta ar gruvešiem. Tā acīmredzot tika izmantota kā noliktava.

Nesen atklāto kapeņu uzbūve un iekārtojums liecina, ka faraona Džedkāres galmā Kūvijs bijis ievērojams vīrs. Tāpat kā faraonu piramīdās, Kūvija kapenes sākas ar lejupejošu gaiteni to ziemeļu pusē. Tā ir arhitektūras īpatnība, kas bija raksturīga vienīgi faraonu piramīdām.

Uz Kūvija nozīmi norāda arī labi saglabājušos kapeņu gleznojumu un hieroglifu spilgtās krāsas. Tas rada jautājumus par ierēdņa Kūvija ietekmi un, iespējams, pat radniecību ar Džedkāri.

Daudzie tituli, piemēram, “Lielas mājas khentiu-she uzraugs,” “Lielākais Augšēģiptes desmitnieks,” “Vienīgais draugs” liecina, ka Kūvijs bija vecākais administrators jeb vezīrs faraona galmā.

Arheologi pieļauj, ka Kūvija kapeņu neparastais dizains varētu būt izskaidrojams ar Džedkāres veiktajām administratīvajam un reliģiskā kulta reformām.

Džedkare Isesis

Džedkāre Brīnišķīgais (Isesis - "brīnišķīgs") bija V dinastijas astotais (devītais?) un priekšpēdējais faraons, kurš valdīja gandrīz 40 gadus.

Džedkāres valdīšanas laiks iezīmēja jaunu periodu Ēģiptes Vecās valsts vēsturē. Pirmkārt, tas bija raksturīgs ar izmaiņām seno ēģiptiešu reliģijā. Džedkāre, kļūstot par valdnieku, vairs necēla templi Saules dievam Ra, kā to 80 gadu garumā bija darījuši viņa priekšteči, sekojot V dinastijas dibinātāja, faraona Userkafa iedibinātajai tradīcijai.

Atšķirībā no saviem priekštečiem, kuri godāja Ra, Džedkāre deva priekšroku mirušo pasaules dievam, mirušo aizbildnim un tiesnesim, zemes dieva Geba un debesu dievietes Nutas dēlam Ozīrisam. Sākotnēji Ozīriss pielūgts Džedas pilsētā, Nīlas deltā, bet V dinastijas beigu posmā, acīmredzot jau Džedkāres valdīšanas laikā, par Ozīrisa kulta centru kļuva Abīda. Interesanti, ka vienīgā, zināmā Džedkāres statuja atrasta Ozīrisa templī, Abīdā.

Eģiptologi domā, ka Ozīrisa kulta izplatīšanas šajā laikā atspoguļo arī faraona varas vājināšanos. Piramīdu teksti, kuri rakstiskā veidā liecina par Ozīrisa kultu, gan parādījās pēc Džedkāres – viņa pēcteča faraona Unasa piramīdā.

Pats nozīmīgākais – lai gan neviennozīmīgi vērtētais – faraona Džedkāres veikums ir visaptveroša Ēģiptes valsts pārvaldes reforma, kas bija pirmā tāda, kopš ēģiptieši bija izveidojuši ierēdņu un priesteru titulu rangu sistēmu. Šī reforma palielināja provinču autonomiju, stiprināja augsto ierēdņu varu, vājinot centralizētas valsts varas autoritāti. Tāpat Džedkāre reformēja apbedīšanas kultu.

Valdnieces Setibhoras piramīda

Dr.Muhameda Megaheda vadītā ēģiptiešu arheologu komanda, sadarbojoties ar čehu un citu ārvalstu pētniekiem, izpētīja arī piramīdu kompleksu, kas atrodas uz ziemeļaustrumiem no Džedkāres piramīdu kompleksa. Līdz pat 2019.gada pavasarim nebija skaidrs, kam tas bijis veltīts. Eģiptologi pieņēma, ka piramīda, iespējams, piederēja faraona Džedkāres sievai.

Tagad pētnieki ir noskaidrojuši piramīdas īpašnieces vārdu. Veicot izrakumus Sakāras dienvidos, arheologi atrada uzrakstu ar valdnieces Setibhoras (Setibhor) vārdu un tituliem, iekaltu uz sarkana granīta kolonnas, kas reiz slējās valdnieces bēru tempļa dienvidu portikā.

Kolonnā iecirstais teksts aptuveni lasāms: “Tā, kura redz Horu un Setu, Hts (hetes) zižļa turētāja, slavētā un daudzinātā, valdnieka sieva, viņa mīļotā Setibhora.”

Setibhoras tituls “valdnieka sieva” norāda uz to, ka viņai bija ļoti liela politiskā ietekme. Vēl vairāk – Setiboras piramīdas kompleksam piemīt visas iezīmes, kas raksturīgas vienīgi faraonu piramīdām. Kompleksu apņem siena un tas sastāv no pašas piramīdas, bēru tempļa ar ziedojumu zāli, noliktavas telpām, taisnstūra priekštelpas ar vienu kolonnu un kolonnu ierobežota pagalma, kā arī kulta piramīdas. Acīmredzot, Džedkāre vēlējies savai sievai parādīt lielu godu, uzceļot viņai faraona statusam atbilstošu apbedījumu kompleksu, ko raksturo, piemēram, tādi elementi kā palmas formas granīta kolonnas, kuras, cik līdz šim bija zināms, Vecās valsts laikā izmantoja tikai valdnieku bēru tempļiem. Pētnieki, apspriežot atklājumu, izteikuši viedokli, ka Setibhora varētu būt palīdzējusi Džedkārem uzkāpt tronī vai pat pati valdījusi pēc tā nāves.

Pētījumi turpinās

Starptautiskā eģiptologu komanda projekta ietvaros veica arī faraona Džedkāres piramīdas apakšzemes kapeņu sienu restaurācijas un nostiprināšanas darbus.

Tāpat komanda turpina faraona Džedkāres un viņa sievas Setibhoras piramīdu kompleksu un ar tiem saistīto nekropoļu arheoloģisko izpēti ar mērķi iegūt vairāk par informācijas par V dinastijas beigu periodu un VI dinastijas sākumposmu. Tas ir ļoti nozīmīgs laiks Ēģiptes Vecās valsts vēsturē, kad notiek izmaiņas seno ēģiptiešu pasaules uzskatā un reliģijā.

Avoti:
english.ahram.org.eg
cegu.ff.cuni.cz
livescience.com
dailymail.co.uk
edition.cnn.com
sciencealert.com
en.wikipedia.org/wiki/Pyramid_of_Djedkare_Isesi
Klētnieks, Jānis, 2008. “Mūžības valdnieki”. Rīgā: Tapals 

© Aliens.lv. Pārpublicēt atļauts tikai ievērojot ŠOS NOTEIKUMUS.