Aliens

Pieslēgties Reģistrācija

Pieslēgties

Lietotājvārds *
Parole *
Atcerēties

Izveidot profilu

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Vārds *
Lietotājvārds *
Parole *
Parole pārbaudei *
E-pasts *
E-pasts pārbaudei *
Captcha *

Izdevniecība "Apvārsnis" piedāvā

Melnais tirgus: piecas populārākās kontrabandas preces

Iespējams, ikdienā to nemanām, bet “melnā" tirdzniecība ir mums visapkārt - nelegālais cigarešu un alkohola imports, narkotikas, naudas viltošana un aizsargātu vai bīstamu dzīvnieku neatļauta turēšanu privātīpašumā un tā joprojām.

Kanāls “National Geographic” ir apkopojis informāciju par piecām no pasaulē izplatītākajām kontrabandas precēm. Tikmēr jaunajā “National Geographic” raidījumā portugāļu pētnieciskā žurnāliste Mariana van Zellere kopā ar TV kanāla komandu dodas pētīt pasaulē lielākos melnos tirgus. Astoņās sērijās viņa atklās, kā strādā krāpnieku plāni, kā atrod nelikumīgo produktu kurjerus un kāda patiesībā ir kontrabandas pasaule. Mariana tiekas ar visām iesaistītajām pusēm un tik tuvu nelegālajai pasaulei mēs vēl nebūsim bijuši.
 

Naudas viltošana

Vēl 2020.gada vasarā Itālijā tika atklāta lielākā eiro banknošu viltošanas ražotne Eiropā. Arestēja 44 personas, konfiscēja privātīpašumu un naudu astoņu miljonu eiro vērtībā. Šī ražotne strādājusi kopš 2017.gada un viltojusi aptuveni 223 miljonus eiro, kas nonākuši apgrozībā.

Tomēr ASV dolāri ir visbiežāk viltotā nauda, un krāpnieki naudu darina ļoti augstā līmenī. Frenku Borasu (Frank Bourassa) dēvē par naudas viltošanas karali. Blēdis izvēlējies noziedzības taciņu agrā jaunībā - zaga dārgus produktus un pārdeva tos par cenu, kas bija zemāka kā tirgū esošā.



Frenks nodarbojās arī ar narkotiku tirdzniecību līdz 2006.gadam, kad viņu apcietināja. 2008.gadā, iznācis brīvībā, Frenks saprata, ka gala mērķis visās viņa darbībās ir nauda un kāpēc gan neķerties pie naudas drukāšanas? Līdz brīdim, kad viņu apcietināja 2012.gadā, Borasa bija viltojis naudu 250 miljonus ASV dolāru vērtībā. Un tomēr viņa sods par šādu noziedzīgu darbību bija vien sešas nedēļas cietumā.

Banknošu viltojuma kvalitāte bijusi tik augstā līmenī, ka likuma sargi uzskatīja, ka tas ir lielas noziedznieku bandas darbs. Iespējams, tas ir viens no iemesliem, kāpēc Borasa cietumsods ilga tikai sešas nedēļas. Drošības nauda bija niecīga - 1,7 tūkstoši dolāru.

Savukārt jaunajā raidījumā Mariana atklāj jaunus naudas viltotāju perēkļus. Viņa tiekas ar prasmīgākajiem “meistariem” un uzzina, ka šobrīd naudu visprecīzāk vilto noziedzīgas ģimenes Limā, kuras, neraugoties uz ASV Slepenā dienesta un Peru Valsts policijas centieniem, gūst peļņu. Marinai veicas un viņai ir iespēja aplūkot, kā šis process notiek.

Pretsāpju   medikamenti

1960.gadā beļģu farmakologs un farmaceitiskais ķīmiķis Pauls Jansens (Paul Janssen) radīja fentanilu. Tas bija revolucionārs sasniegums, jo šī viela bija daudz spēcīgāks nekā morfīns un drošāks nekā citi farmaceitiskie sintētiskie opiāti. Jensens radīja arī citus fentanilus - analgētiķus. Šīs vielas veiksmīgi lieto medicīnā vairāk nekā piecdesmit gadus, ļaujot veikt īpaši sarežģītas operācijas, kā arī mazināt hroniskas sāpes miljoniem pacientu visā pasaulē.

Lai arī fentanils ir iekļauts Pasaules veselības organizācijas svarīgāko medikamentu sarakstā, problēmas sākas tajā brīdī, kad to sāk iegūt nelegāli un izmanto kā narkotikas, bieži arī jaucot kopā ar heroīnu. Apreibināšanās rezultāts esot ātrs un ilgstot līdz divām stundām. Diemžēl viela, kuras mērķis bija glābt dzīvības un atvieglot pacientu sāpēs, nu kļuva par nāves cēloni daudziem.



2015.gadā veselības aprūpē globāli tika izmantoti 1600 kilogrami šīs pretsāpju vielas, 2017.gadā - fentanils bija pasaulē visplašāk lietotais sintētiskais opiāts medicīnā, bet 2018.gadā - fentanils un tā analogi bija biežākais nāves cēlonis ASV, jo lietotāji to pārdozēja.

Vēl 2016.gadā tika reģistrētas vairāk nekā 20 tūkstoši nāves gadījumu, kas ir puse no visiem ar opiātu pārdozēšanu saistītajiem nāves gadījumiem. Galvenokārt šie pārdozēšanas gadījumi ir saistīti ar nelegāli iegūtu fentanilu.

Nav īsti saprotams, kā fentanils tik ātri pārņēma melno tirgu, tāpēc Mariana dodas meklēt jaunos narkobaronus, jaunos ceļus un amerikāņu kopienas, kas maksā par nākamo nelikumīgo fentanila piegādi.

Aizsargātās sugas: tīģeri un citi lielie kaķi

Nelegāla tīģeru tirdzniecība ir īpaši ienesīgs bizness - tīģera mazuļa cena ir aptuveni astoņi tūkstoši dolāru, skaisto ocelotu cena ir 15 tūkstoši par dzīvnieciņu. Melnajā tirgū miruša tīģera vērtība svārstās no 50 līdz 60 tūkstošiem dolāru. Lielā kaķa acs vērtība vien ir ap 200 dolāriem. Tās iegādājas cilvēki, kas, ticot tradicionālajai ķīniešu medicīnai, uzskata, ka acu lietošana uzturā ārstē epilepsiju. Pēdējos 100 gados malumedniecība ir izraisījusi 97% tīģeru savvaļas populācijas samazināšanos.



Vēl pirms gada Rīgā kādā dzīvoklī tika atrasts rets melnais leopards, kurš, pēc speciālistu novērojumiem, bijis pārbarots. Tam amputētas arī ķepu pirkstu pirmās falangas, kas faktiski nozīmē, ka dzīvnieks ticis atstāts bez nagiem. Pastāv aizdomas, ka leopards Latvijā, iespējams, ievests no kādas Beniluksa valsts, kur tā cena ir aptuveni 15 tūkstoši ASV dolāru. Vēlāk, tautā saukto “melno panteru,” nogādāja Rīgas Zooloģiskajā dārzā.

Kontrabandistu aprindās pa lielo kaķu tirgu skaļi nerunā. Mariana pētniecības nolūkos atšķir baisāko industrijas nodaļu. Tīģeru un tīģeru daļu melnais tirgus ir gaužām slepens un ārkārtīgi bīstams. Tikai daži ir mēģinājuši atklāt tās neglītos noslēpumus.

“Noziedznieki man uzticas, jo esmu sieviete un uzskata, ka vīrietis spētu nodarīt vairāk ļauna nekā sieviete, ” - spriež Zellere.

Mākslīgais “skaistums”: steroīdi

Visvairāk izplatītā dopinga forma ir androgēnie anabolie steroīdi, kas ir vīrišķā hormona testosterona sintētiskās variācijas. Steroīdi ir stimulējošās ķīmiskās vielas, ar ko iejaucas ķermeņa funkcionēšanā, iedarbojas šūnu līmenī – rada šūnaudu pieaugumu, kas liek organismam augt, uzņemt vairāk barības vielu. Medicīnā tos izmanto, lai cīnītos ar dažādām slimībām, sportā – lai uzlabotu garīgās un fiziskās spējas, krietni pārdozējot medicīnā noteiktās devas.

Steroīdu izmantošana profesionālajā sportā nav nekas jauns, taču tā noteikti nav atļauta procedūra. Visbiežākie skandāli steroīdu lietošanas dēļ uzplaiksnī beisbola aprindās. Arī Latvijā daži sportisti pieķerti steroīdu lietošanā. Pēdējo gadu populārākais gadījums ir olimpiskā vieglatlēte Ineta Radēviča, kurai tika atņemts tituls par ceturto vietu tallēkšanā 2012.gada Olimpiskajās spēlēs Londonā. Pārkāpuma sekas atspoguļojās ne vien sportā, bet arī citur profesionālajā dzīvē. Vēlāk Radēvičai nācās pamest Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidentes amatu un atdot valsts izsniegto prēmiju, kuru viņa vēl nav atgriezusi.

Mariana meklē gan ražotājus, gan lietotājus, mēģinot izprast naivumu, alkatību un slinkumu, kas vada šo bīstami nereglamentēto, miljardiem dolāru vērto tirgu, veicinot nepareizu ķermeņa un prāta attīstību.

Baltā nāve: kokaīns

Plaši lietojamā narkotika - kokaīns - šņaucama, rijama, injicējama un pat elpojama. Populāra izklaides un mākslas industrijā, šī viela liek smadzenēm nemitīgi darboties, radot enerģijas pieplūduma sajūtu. Organismā nonācis kokaīns neļauj smadzeņu neironiem pārtraukt sūtīt dopamīna signālus, tādējādi smadzeņu baudas centri paliek nemitīgi aktīvi. Ir izpētīts, ka kokaīns liek dopamīna līmenim smadzenēs paaugstināties trīs reizes virs normas.



Pagājušajā gadā Beļģijā, Antverpenes ostā konfiscētas 65,6 tonnas kokaīna. Šī osta ir galvenie psihotropās vielas vārti uz Eiropu. Beļģijas finanšu ministrija paziņojusi, ka pērn sasniegts rekords, jo tas ir lielākais daudzums, kāds konfiscēts šajā gadsimtā. Kuģi, kuri ierodas Antverpenē no Latīņamerikas - Kolumbijas, Brazīlijas, Ekvadoras un Peru – tik pārbaudīti visrūpīgāk, jo šīs ir lielākās kokaīna izcelsmes vietas.

Žurnāliste Zellere dodas izlūkots tieši uz vienu no pasaules bēdīgi slavenākajiem kontrabandas ceļiem - sākot no Peru džungļiem, gar Kolumbijas Karību jūras piekrasti līdz pat Maiami. Jau 40 gadus likumpārkāpēji riskē ar savu dzīvību, vedot narkotikas pāri ASV robežai. Tik daudz kokaīna Mariana nebija redzējusi kopš Pablo Eskobāra laikiem.


Katru pirmdienu, no 11.janvāra ieslēdz “National Geographic” kanālu un plkst. 22.00 skaties raidījumu “Noziedzīgā tirdzniecība ar Marianu van Zelleri.”

"National Geographic" (NG) ir pieejams 440 miljoniem mājsaimniecību 171 pasaules valstī 45 valodās. NG kopā ar "Nat Geo WILD," "Nat Geo People" un "Na  Geo MUNDO" veido kanālu grupu "The National Geographic" - tie ir daļa no "National Geographic Partners," kas ir kopuzņēmums starp "21st Century Fox" un "National Geographic Society." Sociālās saziņas vietnē "Facebook" vien NG ir vairāk nekā 55 miljoni sociālo mediju fanu. Latvijā NG ar subtitriem latviešu un krievu valodā ir pieejams "Tet," "Baltcom," "Elektrons S," "Livas KTV," "Namsamnieks," "Balticom," "MITS," “LAT," “Dautkom," “Ostkom," “Elektrons," “Telenet," “Elektrons & K," “Eikatik," “Smart-TV" un “V20" televīzijas abonentiem.

Papildu informācija:
Anete Martinsone, “Public ID” projektu vadītāja
Mob.tālr.: 24409974, E-pasts: Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.